Ana Sayfa
Duyurular
Panel: Doğumunun 90. Yıl Dönümünde Cengiz Aytmatov
Panel: Doğumunun 90. Yıl Dönümünde Cengiz Aytmatov

Panel: Doğumunun 90. Yıl Dönümünde Cengiz Aytmatov

Araştırma Merkezimiz (TÜRKMER) ve İşletme Fakültesi işbirliğiyle, Türk Dünyasının en ünlü yazarı olarak kabul edilen ve 20. Yüzyıl dünya edebiyatının başlıca yazarları arasında gösterilen Cengiz Aytmatov konulu bir panel gerçekleştirildi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleşen anma programına Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, SAÜ İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş, SAÜ Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Köksal Şahin, TÜRKSOY Kırgızistan temsilcileri, araştırmacılar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Doç. Dr. Köksal Şahin: Aytmatov Soğuk Savaş'ın Bilinmeyen Dünyasını Tanıttı

Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Köksal Şahin panelin açılışında yaptığı konuşmasında Aytmatov’un Türk dünyasının yetiştirdiği çok büyük bir yazar ve edebiyatçı olduğunu kaydetti. Aytmatov’un romanlarının insanlık sevgisiyle dolu olduğunu aktaran Doç. Dr. Şahin, bu romanların aynı zamanda Soğuk Savaş döneminde pek bilinmeyen bu dünyayı çok yakından tanıttığını belirtti.

Etkinlikte SAÜ Kırgızistan Öğrenci Topluluğu Başkanı Arslanbek Kenjetegin de bir konuşma yaparken, katılımcılara Cengiz Aytmatov’un hayatını anlatan bir sinevizyon gösterisi izletildi.

Etkinlik konuşmaların ardından TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş, Kırgızistan Kültür ve Enformasyon Bakanlığı Temsilcisi Kojageldi Kuluyev, Dicle Üniversitesi’nden Doç. Dr. Caştegin Turgunbayer, Kastamonu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Orhan Söylemez ve Dr. Samet Azap’ın katıldığı panel ile devam etti.

Çeşitli hediyeler ve ikramların da bulunduğu programda bilgi yarışması, şiir okumaları ve tiyatro gösterisi, ‘Dünya Aytmatov’u Okuyor’ konulu video gösterisi gibi birçok etkinlik yer aldı.

Türkiye'de ve Kırgızistan' da Aytmatov üzerine otorite olarak kabul edilen akademisyenlerin sunum yaptığı paneli Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreter Yardımcısı Prof.Dr. Fırat Purtaş Yönetti.

Fotoğraflar